Réti here, vörös here gyógyhatásai

Ki ne ismerné ezt a rózsaszínes virágú növényt, ami legelőkön, réteken, mezőkön, utak mentén nő, amit az állatok nagy előszeretettel lelegelnek. Gyermekkorunkban sokat ettünk belőle, és nemrég kiderült, hogy gyermekeim is rendszeresen megkóstolták. Finom, mézes, édeskés íze van. És lehet, te is ettél belőle, vagy lepréselted a természetismeret órára, amiről csak annyit tanultál, hogy fontos takarmánynövény.

Pedig ez a fantasztikus növény már a középkorban is ismert volt, nem hiányozhatott egy vajákos asszony gyógyszertárából sem, akik főleg hurutos köhögésre, gyulladásos megbetegedésekre, hasmenésekre, és különböző bőrbajokra használták. Nemcsak Európában, hanem Közép-Ázsiában és Amerikában is ismerik.

Gyógyhatásai:

Regeneráló hatású, vértisztító, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, csillapítja a cukorbetegség, gyomorbetegség, máj, vese, epebetegségek tüneteit, reumás és ízületi problémák tüneteit. Segít a depresszió leküzdésében. Tehermentesíti az immunrendszert.  Valahol azt olvastam, hogy egy -egy népcsoport salátát is készít belőle.

Mégis a magas fitoösztrogén –tartalma miatt kedvelik legjobban, hisz a nők szervezetében segíti helyreállítani az ösztrogénszintet, így egyértelműen enyhíti a változókori tüneteket, meggátolja a melldaganat kialakulását.  A férfi klimaxban, a potenciaváltozás időszakában szintén nagy segítséget nyújt, és véd a prosztata betegségeivel szemben.  Megelőzi az időskori csontritkulást. És nem utolsósorban a gyermekáldásra váró nőknél fokozza a termékenységet.

Fogyasztása: Sok helyen csak a virág felhasználását írják, jómagam az egész növényt leszedem, és szárastul, levestül, virágostul beleteszem egy bögrébe és leforrázom. Soha semmi bajom nem lett tőle. Szárítás után egy evőkanál keveréket leöntök 3dl vízzel, és hagyom kilúgozni. A kellő hatás elérése érdekében a teát érdemes kúraszerűen inni, ami általában 2-3 hónapot jelent. Aztán szünet következik, kb. egy hónap. Utána szükség szerint újra lehet kezdeni a kúrát. Soha ne használj fém szűrőt, mert semlegesíti a gyógyhatást, és ha szedni szeretnél, érdemes arra ügyelni, hogy tiszta területről szedj.

Saját tapasztalat: Évek óta iszom a gyógyteákat és mindig „kísérletezek”, mi a számomra legmegfelelőbb keverék. Mostanában, így 50 felé haladva, készülve a változókorra, szeretem keverni a vörös herét, a cickafarkat, zsurlót, plusz mostanában a túlzott izzadás ellen a zsályát is. Nekem segít.  🙂

 

2019-09-09T12:15:41+00:00