Amikor a segítség megérkezik, de te nem veszed észre

Élt egyszer egy lelkész, akinek szent meggyőződése volt, hogy Isten a kellő pillanatban lenyúl az égből, és csodaszerűen megsegíti.

Történt egyszer, hogy árvíz kerekedett, és már a házakat is veszélyeztette. A lelkész ült a templomban, és segítségért fohászkodott: Istenem, segíts meg, Istenem segíts meg! Tégy csodát! Egyszer csak hallja, hogy megáll egy traktor a bejárat előtt. „Lelkész uram, itt vagyunk, tessék jönni gyorsan! Mindjárt eléri a falut a víz!” De ő nem ment velük, mert szentül hitte, hogy az Isten megsegíti. Nem sokkal később a víz elöntötte a falut, és persze a templomba is beáradt. A lelkész felment a karzatra, és buzgón a csodás segítségért imádkozott.

Egyszer csak motorcsónak érkezett, és a benne ülők kiabáltak, hogy „Itt vagyunk, tessék beugrani a csónakba!”. De a lelkész nem ment velük, mert Isten segítségét várta.

A víz már ellepte szinte az egész templomot, és ő végső kétségbeesésében felmászott a templom tetejére. Egyszer csak látja, hallja, hogy egy helikopter közelít, amiből egy vastag kötelet dobtak felé. „Itt vagyunk! Tessék megfogni a kötelet!” De a lelkész nem fogta meg, mert ő Isten csodás segítségét várta.

A víz lassan mindent elborított, és a lelkész megfulladt.

Amikor Isten színe elé került, dühösen így szólt. De Istenem, én egész életemben téged szolgáltalak, hittem benned. Miért nem segítettél? Miért nem mutattad meg a csodát?

Isten csak mosolygott és így szólt: “A traktor, a motorcsónak, és a helikopter nem volt elég?”

Gondolom, sokan ismeritek ezt a történetet. (több fajta variációja van)

Mostanában egyre többször szembesülök azzal, hogy embertársaim sóvárognak ugyan a segítségre, a csodaszerű megoldásra, legyen szó bármilyen kihívásról az életében, de amikor megérkezik, mégsem élnek vele. Mi lehet ennek az oka?

Sokan mondogatják, hogy hiába várnak a csodára, nincs. Pedig van, csak lehetséges, hogy egy segítség formájában érkezik. Sokfajtaképpen megnyilvánulhat. Például akár egy élethelyzet radikális megváltozásával, akár egy másik embertársunk által jön el a várva várt csoda, a várva várt segítség.

De akkor miért nem veszik sokan észre? Talán, mert az Egójuk, a saját korlátaik, a gondolkodásuk, az állandó önsajnálat, a szegény én, amibe bele lehet ám merülni, mint egy végtelen mocsárba, nem engedi? Talán, mert nem úgy érkezett, ahogy azt ők kitalálták, elképzelték, várták? Talán, mert az érkezett csoda, segítség új utakra hívná, ami a lelki fejlődésének elengedhetetlen útjához tartozik, és ugyan várta már, de mégis váratlanul érte, mert igazából fél tőle?

Jézus, a nagy tanítómesterünk, aki az életünk minden szintjén megmutatta a haladás, a fejlődés útját, többször mondta:

„ Akinek van füle a hallásra, az hallja, akinek van szeme a látásra, az látja a jeleket.”

Te hogy állsz ezzel? Észreveszed a csodákat, a segítséget az életedben? És élsz is a lehetőséggel?

 

 

2020-06-12T11:59:16+00:00