A tápláló, de nem hizlaló KENYÉR receptje

Sokan kértétek tőlem kenyerem receptjét, íme:  🙂

 Hozzávalók:

1kg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

3 csapott kiskanál só

Magok (lenmag, napraforgómag, chia-mag, stb.)

Saját készítésű kovász (lejjebb lásd a kovász készítésének receptje)

Annyi langyos víz, amennyit a liszt felvesz

Elkészítése:

A kovászodat kiveszed a hűtőből, kiöntöd egy tálba, lisztet, langyos vizet keversz hozzá, hogy egyszer annyi, galuska sűrűségű legyen ( kb. 2-3 percet vesz el az idődből). Ezt aztán 4-5 órán keresztül meleg helyen érleled.

Ha kész, látod, hogy, egyszer akkorára duzzadt, az egyik felét félreteszed a hűtőbe a következő alkalomra, a másik felét beleöntöd a tálban lévő liszt, só, magok keverékéhez, és annyi langyos vízzel, amennyit a tészta igényel, összekevered, dagasztod. Ne legyen se nagyon sűrű, se nagyon lágy. Amikor már jól megdagasztottad (ez kicsit más, mint az élesztős tészta), letakarod, és meleg helyre teszed. Be lehet bugyolálni pokrócba is, mert ennek a tésztának körülbelül 8 órára van szüksége, hogy megkeljen.

Amikor megkelt, 220 fokra felmelegített sütőben, 1óra 35 percig sütöd. Én jénai tálban sütöm, és le is takarom.

Ez a kenyér igencsak tápláló, elég egy szelet belőle, és ha egyedül eszed, egy hétig kitart.

Kovász elkészítése:

Egy jó kovász akár évtizedekig megmarad! Leggyakrabban fehér lisztből, rozslisztből vagy tönkölylisztből készítjük.

Eljárás:

  1. Egy nagyobb (kb. 400 g-os) befőttes üvegbe tegyünk egy evőkanál lisztet (30g) és egy evőkanál (30 g) vizet, keverjük össze annyira hogy ne maradjanak csomók, majd az üveget zárjuk le lazán és hagyjuk 24 órán át pihenni. Az üvegre a tetőt ne csavarjuk rá szorosan, de ne is hagyjuk nyitva (lásd tippeknél).
  2. Ezután lehetőleg mindig ugyanazon napszakban naponta „etessük a kovászunkat” ugyanilyen mennyiségű liszttel és vízzel.
  3. Folytassuk ezt 5-6 napon keresztül, már a 3. naptól kezdve kis buborékokat láthatunk a kovászban
  4. nap környékén kész a vad-, vagy anyakovászunk, amiből aztán mindig a fent leírtak alapján elkészítjük a kenyérhez valót.

 

Figyelem! Extra etetések is szükségesek lehetnek a 3-6. nap között. Ha a konyhában 22 foknál melegebb van, a biztonság kedvéért etessük a kovászt naponta 2x (12 óránként) a fent leírt mennyiségekkel.

( forrás: naturprojekt.hu, ahol bővebben olvashattok a kovászról)

 

Két éve sütöm magam a kenyeremet. Így sikerült megszabadulnom egyrészt a súlyfölöslegemtől, a szinte állandó puffadástól, amit az élesztős kenyerek, kiflik okoztak, amikbe, nem mellesleg rengeteg nem odavaló adalékanyagot kevernek, mint pl. lisztjavítószert, meg gumit…(olvassátok csak el a címkéket) Sokkal több energiát ad, és mivel én készítem, pontosan tudom, hogy mi van benne.

Tippek:

Miért a tönkölybúza? Azt már tudjuk, hogy az átlagos liszteket sajnos javarészt génmódosított búzából őrlik, ami káros hatással van a szervezetünkre. A tönkölybúza, azaz az ŐSBÚZA, sokkal egészségesebb, nagyobb a tápértéke. Lehet kapni fehér lisztet is belőle, ha nem szereted a teljes kiőrlésűt.

Víz: Én évek óta nem iszok csapi vizet, hisz tudjuk, hogy sok mindentől meg lehet tisztítani. DE! A rengeteg hormont, antibiotikumot, amit az emberek kipisilnek, és belekerül a vízbe, az sajnos benne marad, mert nem lehet semlegesíteni, és ez bizony hatással van a szervezetünkre. Nem vásárolok az üzletekből sem kétes ásványvizeket sem.

Tehát, ha módod van rá, és olyan helyen laksz, inkább igyál kúti vizet, artézi vizet, ásványvizet, ami mélyről jön.

Magok: Ha fogyni szeretnél, akkor, ha mást nem, lenmagot tegyél bele a tésztába. Miért? Mert a lenmag többek között rengeteg rostot tartalmaz, hosszú időn át teltséget és energiát ad neked. Karbantartja és tisztítja a bélrendszert.

Só: Manapság rengeteg sóba adalékanyagokat kevernek, ami hidd el, NEM azért van, hogy egészséges legyél. Valójában nem igaz, hogy a só káros, csak nem mindegy, milyet fogyasztasz. Ha módodban áll, törekedj arra, hogy adalékmentes sót vásárolj. Lehet bioboltokban is. Jómagam a Tescóban találtam rá az egyszerű, olcsó, adalékanyagmentes erdélyi sóra.

Kovász:  A kovász sokkal egészségesebb, mint az élesztő, habár vannak dolgok, amiket kovásszal nem tudunk elkészíteni. Amikor készíted a tésztát, kóstold meg, mert nekem egyszer megtörtént, hogy a sok kovásztól nagyon savanyú lett, szinte ehetetlen.

Sütés: Sokan sokféleképpen sütik. Nekem ez vált be. Még az elején nem figyeltem annyira a sütésre, és bizony egyszer nem sült át. Ki kellett dobnom. Kár volt érte.

Ne hagyd magad eltéríteni!  A látszat ellenére nem időigényes. Közben nyugodtan el lehet mennyi otthonról, akár dolgozni is. Én a legjobban estétől reggelig szeretem keleszteni, mert amíg alszom, nem türelmetlenkedem, és van ideje megkelni.

Sok sikert kívánok ennek a fantasztikus kenyérnek a sütéséhez!

Nem nehéz, idővel rutinná válik a kenyérsütéssel járó folyamat.

Remélem neked is ízleni fog.

Ha gondolod, add tovább a receptet!

 

 

 

 

 

2018-10-02T11:41:31+00:00