A lándzsás útifű és a széles levelű útifű gyógyhatásai

Ősidők óta létezik ez a szinte mindenre jó gyógynövény, régen éppen olyan elterjedt lehetett, mint manapság. Az utak „királyának” nevezték, ami réteken, legelőkön, parlagon, utak mentén szinte mindenhol a világon megtalálható.

Íme, egy angolszász varázsige-ráolvasás egy XI-ik századi kéziratból, ami a növénytől kér segítséget:

„És te, útifű, növények anyja,

nyitott napkeletre, hatalmas bensődben,

kocsik gázolnak át rajtad,

hölgyek gázolnak át rajtad,

szeretők hajtanak át rajtad,

bikák fújtatnak át rajtad.

Mindennek ellenállsz, mindennel szembeszállsz.

Ellenállsz méregnek, ellen a ragálynak,

Ellen a bajnak, ami bejárja a földet!”

Elsősorban légúti, légzőszervi  megbetegedésre használják, erős köhögés, szamárköhögés, tüdőasztma, hurut, de még tüdőbaj ellen is kiváló.

Ezenkívül:

Tisztítja a : vért, tüdőt, gyomrot, és trombózis esetén is meleg ajánlható borogatásnak  a levele. Szétmorzsolt leveleket és a levét eredményesen lehet használni akár aranyérre is.

Régen még tudták, hogy kiváló seborvosság. Ha a szétmorzsolt friss leveleket vágott sebbe teszed, segíti a gyógyulást, de darázscsípés, pókcsípés, de egyéb mérges állatok csípése, marása ellen, sőt kutyaharapásra is nagyszerű elsősegélyeszköz, ha nincs a közelében orvos. Jómagam ezt nemrég ki is próbáltam. Épp napoztunk a Boden – tó partján, amikor megcsípett egy darázs. Emlékezve a Mária Treben gyógyfüves könyvében olvasottakra, gyorsan kerestem egy útifüvet, esetemben széles levelűt találtam, szétmorzsoltam a kezemmel és ráraktam a csípésre. Mire hazaértünk, csillapodott a duzzanat.

Ha a cipő feltöri a lábad, a vízhólyagra is remek, tegyed rá összetörve a levelet. És ha túrázni, vagy a szabadba mész, a sportcipődet is kibélelheted vele.

Egy régi füvészkönyv ezt írja: „Ha pók csíp meg egy varangyot, útifűhöz igyekszik jutni. Az segít rajta.”

A növény minden részét, azaz a gyökerét, szárát, levelét, virágját, termését felhasználjuk. Készíthetsz belőle teát, levélborogatást, és szirupot is.

Miért is szednél szintetikus gyógyszert, és fizetnél érte, ha kimehetsz, és szükség szerint leszedheted, télire is begyűjtheted, megszáríthatod, és más, hasonló hatóanyagú gyógynövénnyel kiváló orvosságot készíthetsz magadnak.  Hisz Isten patikája mindenki számára elérhető.

 

2019-09-19T13:05:24+00:00