A párkapcsolati karma – Szerinted tanuló vagy jutalom párkapcsolatban élsz?

Természetesen mindenki a jutalom párkapcsolatra vágyik. Ahol nincs civakodás, játszmák, meg nem értés. Ahol van elfogadás, megértés, a „társam”. Akivel mindent együtt csinálunk. Közösen, kéz a kézben. És nem játszmázunk, taktikázunk, majd én megmutatom neki, csakazértis szindróma, és főleg nem bántom a másikat saját gyengeségemből, esetleg kisebbrendűségi érzéseim miatt. Tehát konfliktusmentesség jellemzi ezt a kapcsolatot.

Igen, kedves olvasó, jól gondolod. Ilyen párkapcsolat alig akad. Lehet persze, hogy pont nálad ez meg van. De a földön a párkapcsolatok 90 százaléka a „tanuló” kategóriába tartozik. Ennek természetesen nagyon egyszerű oka van. Mint a neve is jelzi, a tanulásról, fejlődésedről szól és rengetegszer a karma, ok-okozat, a múltbéli cselekedeteidnek következménye.

Arról nem is beszélve, hogy hol lehetne a legjobban fejlődni, mint a párkapcsolatban? Ahol napi szinten együtt vagy a másikkal, együtt laktok, egy ágyban alusztok, ha vannak gyermekeitek, akkor együtt nevelitek őket. Ezekben a kapcsolatokban egyik vagy másik a gyengébb láncszem, a még kissé botladozó. Hiú ábránd azt gondolni, hogy megmenekülhetsz a párkapcsolati tanulmányaid alól.  Kivétel persze, ha egy adott életben nem vállalsz be egyet sem, egyedül éled le az életedet. ( Itt feltétlenül meg kell jegyeznem, hogy ettől még a te életed nem kevesebb azoknál, akik párban élnek. Csak éppen más tanulnivalóval születtél le.)

Igen, mindannyian a jutalom párkapcsolatra vágyunk. Csakhogy ahhoz fel kell nőni, meg kell érni, kérem! 😀  Ha még nem tanultad meg a leckét, hiába menekülsz el, rohansz bele egy másikba, nem érsz célt. És amikor leesik a tantusz, már késő! Nyakig benne vagy újra! A feladat maradt, csak egy másik párral.

De akkor örökre a rossz házasságomban kell élnem? Kérdezheted.

A válaszom kifejezetten, hogy NEM. Ha az adott kapcsolaton belül letudtad a karmádat, és ha megtanultál mindent ahhoz, hogy minőségileg egy szebb, jobb kapcsolatban élj, ha már tudod ki vagy, ha tudod értékelni magad, és már nem játszmázol, stb. akkor mehetsz, szabad a pálya. De nem kötelező. Rengeteg pár sok mindenen túl van már, és megváltozva képesek újra kezdeni akár egymással is.

Amikor viszont a másik fél az évek folyamán nem változott semmit, mert nem akart, te meg jól elhúztál, tanultál, fejlődtél, akkor megeshet, hogy óriási szakadék lett köztetek. Ilyenkor az, aki nem tanult, sok esetben folyamatosan bántja a másikat. Ha már túl nagy a tudatszint különbség, nincs értelme együtt lenni tovább. Ilyenkor rájössz, hogy nem akarsz tovább a számodra méltatlan, megalázó helyzetben élni tovább.

Igenis szabad elmenni! De ha félelemből nem teszed meg a megfelelő lépést, akkor viszont elveszed magadtól, a férjedtől, feleségedtől, élettársadtól az új útra lépés, a további fejlődés lehetőségét.

Tapasztalat azt mutatja, hogy minimum öt évnek kell eltelnie ahhoz, hogy az ember a válást és a tanuló párkapcsolatát lelkileg feldolgozza, kiheverje. Amikor már képes a megbocsájtásra, teljes elengedésre, akkor tud igazán tovább lépni, és akkor már nagyobb eséllyel fog olyan párt, társat választani, ami akár jutalom kapcsolattá is alakulhat.

Mindannyiótoknak szívből kívánom, hogy elérjétek a jutalom párkapcsolat lehetőségét. 🙂

 

 

 

 

2018-02-18T12:39:04+00:00
error: Content is protected !!