Bella, az ajándék

Válásom után három évvel végre tudtam fizetni egy kis albérletet, amíg az eladott családi házunk rám jutó részéből saját lakásra nem tettem szert.

Sajnos Brúnó labradorunkat, aki lányommal nőtt fel, nem vihettük magunkkal. Az akkor 16 éves Rékát ez lelkileg nagyon megviselte. Sokszor sírdogált, nézegette a fényképét és a szememre hányta, miért is nem hozhattuk magunkkal.

Akinek már volt, van kutyája, pontosan tudja, milyen szívszorító érzés lehetett.

Aztán karácsony előtt két nappal Réka így szólt:

„ Anya, nézegettem kutyákat. Tetszenek nekem az angol kokkerek, vegyünk egyet!”

„ Kislányom, az teljesen lehetetlen.” Mondtam elutasítóan. „Tudod, hogy most mennyire nehéz az anyagi helyzetünk. Azt sem tudom karácsonyfát miből veszünk, nemhogy kutyát!”

Fakadtam ki kétségbeesve. Őszintén szólva a válás utáni kalamajkához már csak egy kis „pisis” hiányzott. Arról nem is beszélve, hogy mindketten más városba jártunk, Réka iskolába én meg a rádióba, igaz én nem mindennap.

„ Kizárt!” Mondtam ismét. „Nem vagyunk abban a helyzetben.”

„ Milyen helyzetben?Anya, nekem kell kutya!” Zokogta most már.

Őszintén szólva egyáltalán nem volt ínyemre a dolog, és lelki szemeim előtt láttam, ha most engedek, akkor nekem kell majd rohangálnom a kutyával ide-oda. De lelkem mélyén azt is  tudtam, Rékának szüksége lenne vigaszra. Őt is kegyetlenül megviselte családunk szétszakadása. Fiam az apjával maradt, a házunkkal együtt a kutya is odalett, minden összeomlott.

„ Figyelj, várjunk még egy kicsit, míg dolgaink rendeződnek. Aztán veszünk egyet. Oké?”

„ Rendben!” Vágta rá hirtelen furcsa csillogással a szemében, és visszavonult a zugába.

 

Az este csendesen telt. Én a riportokat vágtam meg a másnapi adásba. Nem is figyeltem, Réka mivel ügyködik. Márpedig ügyködött!!! Síri csöndben kutatott, keresgélt és másnap reggel kész tények elé állított:

„Anya, tegnap azt mondtad, várjunk egy kicsit. Na vártunk. Vegyük meg MA a kutyát!” Teljesen ledöbbentem. De hiába próbáltam lebeszélni. Sírt, toporzékolt, hisztizett, könyörgött. Neki kell a kutya, és nem kell más ajándék, fa se kell, karácsonyi vacsora se kell, semmi se kell csak ez a kutya! És különben is megjött az 50 euró gyerektartás, abból megvehetjük. És ő már ki is írt pár telefonszámot, és az enyémet is megírta. És ha nincs sok benzinünk az se baj, mert itt a közelben, Kisbéren is árulnak.

Az eszem megáll! Gondoltam. Hirtelen szóhoz se jutottam. Aztán szépen lassan rájöttem, hogy vesztettem.

„ Rendben! De te foglalkozol vele! Veled lesz, te viszed le sétálni, te adsz neki enni, szóval te gondoskodsz róla, mert én erre most egyáltalán nem vagyok ráhangolódva! Add ide a telefont!”

És elkezdtük felhívogatni a számokat. Foglalt, Újra foglalt. És azután is.

„Na látod! Az Isten se akarja, hogy kutya legyen most.” Jegyeztem meg kaján vigyorral.

Hirtelen megcsörrent a telefon. A francba, még sincs visszaút.

És innentől felpörögtek az események. Minő csoda! A kisbéri kutyás hölgy hívott, hogy megvannak még a kiskutyák, azonnal elvihetők, van fekete és barna is, 50 euró az ára.

Autóba be, pénzt kivenni az automatából, keríteni egy kis dobozt és elveretni Kisbérre.

Egy nagyon kedves hölgy fogadott. A kiskutyák gyönyörűek voltak. Ápoltan, jóllakottan ugrándoztak a tiszta udvaron. Mi csak álltunk, és nem tudtuk melyik mellett döntsünk.

„Majd a kutya választ.” szólt nevetve. „Amelyik odamegy Önökhöz, az lesz az igazi.”

És tényleg! A sok kis tekergő közül egyszer csak egy fekete odaszaladt, körbeszaglászott minket és megállapodott Réka lábánál.

Réka szeme ragyogott az örömtől. boldogan sugárzott az arca, ahogy felemelte a pici kutyát. Az nyalogatni kezdte az arcát. Megható jelenet volt.

És én, mint anya, hirtelen megenyhültem. Igen, Rékának szüksége van a kutyára ebben az újrakezdésben. Elvégre a kutyák mégiscsak a szeretet követei. Kiváló terápia a lelkileg összeomlottaknak.

Kifizettük, hazamentünk és a nagy szobanövényeket összetolva, feldíszítettük karácsonyfának. Közben azon szórakoztunk, hogy hihetetlen mennyire leleményes tud lenni az embera nyomorúságában. A szobát betöltötte az igazi karácsonyi hangulat.

 

Így érkezett meg Bella, az angyalbati, ajándékként, vigaszként a Szeretet ünnepén.

2017-08-13T14:37:20+00:00